Agapornis etiopský (Agapornis taranta)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Abyssinian Lovebird, Black-winged Lovebird

Německý název: Bergpapagei, Tarantapapagei


Délka: 18 cm


Popis: hlava: zelená, u samce čelo a okruží oka červené, oči: s hnědou duhovkou, zobák: červený, prsa, břicho a křídla a ocas: zelené, nohy: světle šedé


Výskyt: Etiopie


Život v přírodě: žije v malých skupinkách, v nadmořských výškách od 1300 do 3200 m, v suchých kopcovitých oblastech


Hnízdění: od října do dubna, koloniálně v dutinách stromů, samice snáší 3-6 vajec, mláďata se líhnou za 24-25 dní a opouštějí hnízdo po 7-8 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs


Velikost kroužku: 4,5 mm


Délka života: cca. 15 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh


Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis etiopský patří k vzácnějším druhům. Dá se získat i v ČR, je však poměrně drahý. Jeho chov je náročnější než chov běžných druhů agapornisů a odchovy se daří většinou jen zkušeným chovatelům. Proto není vhodný pro začínající chovatele. Také je třeba mít na paměti, že u tohoto vzácného druhu může stát hodně času a námahy najít po smrti jednoho papouška opět vhodného partnera pro toho druhého.

Populace tohoto papouška v přírodě jsou stabilní. Přestože jejich dovoz není zakazán, v poslední době se už nedováží. Místo toho se čím dál víc prodávají papoušci z odchovů.

Můžeme tyto papoušky chovat i v bytě, jejich hlas není rušivý. Chováme je ve voliéře v samostatných párech, k jiným ptákům jsou dost nesnášenliví. Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Tito papoušci umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.



Design downloaded from free website templates.