Agapornis hnědohlavý (Agapornis nigrigenis)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Black-cheeked Lovebird

Německý název: Rußköpfchen


Délka: 13,5 cm


Popis: hlava: čelo, tváře a hrdlo hnědočerné, vzadu zelená, oči: s hnědou duhovkou a bílým kroužkem kolem očí, zobák: červený, krk a horní prsa: oranžové, břicho, křídla a ocas: zelené, nohy: šedé


Výskyt: jihozápadní Zambie, severozápadní Zimbabwe v okolí Viktoriiných vodopádů


Život v přírodě: žije v menších skupinách v nadmořských výškách od 600 do 1000 m, v lesích, v savanách


Hnízdění: koloniálně v dutinách stromů, v korunách palem, v lidských stavbách, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 22 dní a opouštějí hnízdo 37-40 dnů po vylíhnutí


Chov: vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece


Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs


Velikost kroužku: 4,0 mm


Délka života: cca. 15 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh


Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis hnedohlavý patří k nejvíc ohroženým druhům agapornisů. Vývoz, lov a období sucha počet těchto ptáků snížily na 5000 - 10 000. Počet ptáků žijících v zajetí je tak vyšší než v přírodě. Plánují se opatření k jejich ochraně.

Agapornis hnedohlavý se neprodává tak často jako agapornis růžohrdlý, fišeri nebo škrabošký, možná proto, že u něj zatím neexistuje tolik různých zbarvení jako u těchto druhů. Přitom má podobné nároky jako ony a má oproti nim dva značné výhody: trochu tišší hlas a lepší snášenlivost. Je proto vhodný i pro začínající chovatele. Je však třeba mít na paměti, že u tohoto vzácnějšího druhu může stát hodně času a námahy najít po smrti jednoho papouška opět vhodného partnera pro toho druhého. Můžeme ho chovat i ve společné voliéře s jinými drobnými ptáky.

Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Chováme je v párech i ve větším počtu. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Tito papoušci umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.



Design downloaded from free website templates.