Agapornis růžohlavý (Agapornis lilianae)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Nyasa Lovebird, Lilian Lovebird

Německý název: Erdbeerköpfchen


Délka: 13,5 cm


Popis: hlava: čelo, tváře a hrdlo oranžovočervené, vzadu žlutozelená, oči: s hnědou duhovkou a bílým kroužkem kolem očí, zobák: červený, krk a prsa: oranžovožluté, břicho, křídla a ocas: zelené, nohy: světle šedé


Výskyt: jihovýchodní Afrika (Tanzanie, Mosambik, Zambie, Zimbabwe)


Život v přírodě: tvoří hejna, žije v lesích, blízko vodních toků, v nadmořských výškách do 1000 m


Hnízdění: koloniálně v dutinách stromů, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 19-20 dní a opouštějí hnízdo 30 dnů po vylíhnutí


Chov: jen pro velké voliéry, vhodný druh i pro začínající chovatele


Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs


Velikost kroužku: 4,0 mm


Délka života: cca. 15 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh


Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis růžohlavý se neprodává tak často jako agapornis růžohrdlý, fišeri nebo škrabošký, možná proto, že u něj zatím neexistuje tolik různých zbarvení jako u těchto druhů. Přitom má podobné nároky jako ony a má oproti nim dva značné výhody: trochu tišší hlas a lepší snášenlivost. Je proto vhodný i pro začínající chovatele. Je však třeba mít na paměti, že u tohoto vzácnějšího druhu může stát hodně času a námahy najít po smrti jednoho papouška opět vhodného partnera pro toho druhého.

Patří k ohroženým druhům a jeho dovoz do Evropské Unii je zakazán.

Agapornis růžohlavý je poměrně plachý, chová se jen ve voliéře a jeho odchov se daří většinou jen zkušeným chovatelům. Můžeme ho chovat i ve společné voliéře s jinými drobnými ptáky.

Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Chováme je v párech i ve větším počtu. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Tito papoušci umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.



Design downloaded from free website templates.