Agapornis šedohlavý (Agapornis cana)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Madagascar Lovebird, Grey-headed Lovebird

Německý název: Grauköpfchen


Délka: 14 cm


Popis: hlava: u samce světlé šedá, u samice zelená, oči: s hnědou duhovkou, zobák: červený, krk a prsa: u samce světlé šedé, u samice zelené, břicho a křídla: zelené, ocas: zelený, nohy: šedé


Výskyt: Madagaskar, byl vysazen na ostrovech Rodriguez, Mauritius, Zanzibar, Seychely


Život v přírodě: žije v menších skupinách v nadmořských výškách do 1000 m, v otevřené křovinaté krajině, na okraji lesů, v travnatých savanách


Hnízdění: od listopadu do dubna, v dutinách stromů, samice snáší 3-7 vajec, mláďata se líhnou za 21-24 dní a opouštějí hnízdo za 30 dnů


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs


Velikost kroužku: 4,0 mm


Délka života: cca. 15 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh


Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis šedohlavý patří k vzácnějším druhům. Dá se získat i v ČR, je však poměrně drahý. Jeho chov je náročnější než chov běžných druhů agapornisů a odchovy se daří většinou jen zkušeným chovatelům. Proto není vhodný pro začínající chovatele. Také je třeba mít na paměti, že u tohoto vzácného druhu může stát hodně času a námahy najít po smrti jednoho papouška opět vhodného partnera pro toho druhého.

Populace tohoto papouška v přírodě jsou stabilní, už se dováží jen malý počet.

Agapornis šedohlavý je poměrně plachý. Chová se jen ve voliéře. Jeho hlas zni melodicky a liší se od hlasu ostatních agapornisů. Patří k nejučenlivějším druhům rodu a naučí se mluvit i jednotlivá slova.

Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Chováme je v samostatných párech. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Tito papoušci umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.



Design downloaded from free website templates.