Agapornis zelenohlavý (Agapornis swinderniana)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Black-collared Lovebird

Německý název: Grünköpfchen


Délka: 13 cm


Popis: hlava: zelená, vzadu s černým páskem, oči: se žlutou duhovkou, zobák: tmavě šedý, krk a prsa: zelené, břicho, křídla a ocas: zelené, nohy: šedozelené


Výskyt: západní a střední Afrika


Život v přírodě: žije v menších skupinách v nadmořských výškách do 1800 m, v nížinatých jehličnatých lesích


Hnízdění: ve stromových termitích stavbách, více o jeho hnízdění není známo


Chov: jeho soukromý chov v současné době není možný


Potrava: fíky, semena fikovníků, kukuřice, proso, hmyz a jeho larvy


Velikost kroužku: 4,0 mm


Délka života: cca. 15 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh


Zajímavosti: Agapornis zelenohlavý patří k ohroženým druhům, jeho dovoz je zakázaný. Tito papoušci se těžko dají chytit, protože se neustále zdržují v korunách stromů, kde zcela splývají se zeleným listím, a jen málokdy sletí na zem. Jejich hlas je podobný vrzání dveří.

Jinak se o tomto druhu se ví jen málo. Chov v zajetí se zatím nepodařil, protože agapornis zelenohlavý žije převážně z určitého druhu planých fíků, které ještě k tomu musí být v určitém stadiu zralosti. Náhradní potravu odmítá brát, a pokud nedostane tyto fíky, uhyne během několika dní.



Design downloaded from free website templates.