Alexandr malý (Psittacula krameri)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Alexandr (Psittacula)

Anglický název: Rose-ringed Parakeet

Německý název: Halsbandsittich, Kleiner Alexandersittich


Délka: 40 cm


Popis: hlava: zelená, u samce s černým a vzadu rúžovým proužkem pod lícemi, oči: se žlutou duhovkou, zobák: červený, krk a prsa: žluté, břicho a ocas: zelené, křídla: zelená, nohy: zelenošedé


Výskyt: střední a severovýchodní Afrika, Afghánistán, Pákistán, Indie,Nepál, Srí Lanka, na mnoha dalších místech byl vysazen


Život v přírodě: tvoří hejna, žije nadmořských výškách do 1600 m, v lesích, v otevřené krajině, v zemědělské krajině, v parcích, blízkosti lidských obydlí, na kukuřičních plantážích


Hnízdění: od února do dubna, v dutinách vysokých starých stromů, ve skalních a zemních děrách, ve zříceninách lidských staveb, samice snáší 2-4 vejce, mláďata se líhnou za 22-24 dní a opouštějí hnízdo po 7 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci, vhodný druh i pro začínající chovatele


Potrava: směs pro střední papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, piškoty, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs


Hlas: zvukový soubor zde (888 kB)


Velikost kroužku: 7,0 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES III - ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.