Alexandr rudohlavý (Psittacula cyanocephala)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Alexandr (Psittacula)

Anglický název: Plum-headed Parakeet

Německý název: Pflaumenkopfsittich


Délka: 33 cm


Popis: hlava: u samce tmavě červená s černým proužkem pod lícemi, u samice modrošedá, oči: se žlutou duhovkou, zobák: žlutý, krk, prsa, břicho a ocas: zelené, křídla: zelená, u samce s červeným proužkem, nohy: zelenošedé


Výskyt: Indie, západní Pákistán, Bhútán, zápdní Bengálsko, Nepál, Sri Lanka


Život v přírodě: žije v párech, malých skupinách i ve velkých hejnech, v nadmořských výškách do 1500 m, v horách, v lesích a pralesích, v zemědělské krajině


Hnízdění: od listopadu do dubna, koloniálně v dutinách stromů, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 22-24 dní a opouštějí hnízdo po 7 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci


Potrava: směs pro střední papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, piškoty, větvičky k okusování, piškoty


Velikost kroužku: 5,5 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.