Alexandr velký (Psittacula eupatria)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Alexandr (Psittacula)

Anglický název: Alexandrine Parakeet

Německý název: Großer Alexandersittich


Délka: 58 cm


Popis: hlava: zelená, u samce s černým a vzadu růžovým proužkem pod lícemi, oči: se žlutou duhovkou, zobák: červený, krk a prsa: žluté, břicho a ocas: zelené, křídla: zelená s červeným proužkem, nohy: zelenošedé


Výskyt: Sri Lanka, východní Afghánistán, Pákistán, Indie, Indočína, Andamany


Život v přírodě: tvoří hejna, žije v lesích, v parcích, v zahradách, v zemědělské krajině, na kokosových plantážích


Hnízdění: od listopadu do dubna, v dutinách vysokých starých stromů, ve skalních a zemních děrách, ve zříceninách lidských staveb, samice snáší 2-4 vejce, mláďata se líhnou za 28 dní a opouštějí hnízdo po 7 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro velké papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování, piškoty


Velikost kroužku: 7,5 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.