Amazónek bělobřichý (Pionites leucogaster)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Amazónek (Pionites)

Anglický název: White-bellied Caique

Německý název: Rostkappenpapagei


Délka: 23 cm


Popis: hlava: temeno a zadní část hlavy oranžové, hrdlo a strany hlavy žluté, oči: s hnědou duhovkou, zobák: rohovitý, krk, prsa a břicho: bílé, ocas a křídla: zelené, nohy: šedé


Výskyt: Brazílie, Bolivie, Peru, Ekvádor


Život v přírodě: žije v párech nebo menších velkých skupinách, v lesích a tropických pralesích


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 3-4 vejce, mláďata se líhnou za 23-25 dní a opouštějí hnízdo po 10 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: dužnaté plody, zrní, ovoce a zelenina, semena, ořechy


Velikost kroužku: 9,5 cm


Délka života: cca. 30 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.