Neoféma bourek (Neophema bourkii)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Neoféma (Neophema)

Anglický název: Bourke's Parrot

Německý název: Bourkesittich, Rosenbauchsittich, Burgsittich


Délka: 20 cm


Popis: hlava: hnědá, u samce modré čelo, okolí očí a brady bílé, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedý, krk, prsa a břicho: hnědorůžové, křídla: hnědorůžové, na okraji modré, u samice s bílým proužkem, ocas: hnědý, nohy: šedé


Výskyt: vnitrozemí Austrálie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, občas tvoří i hejna, v suché křovinaté krajině, v porostech akácií


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 3-6 vajec, mláďata se líhnou za 18 dní a opouštějí hnízdo po 4-5 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci, vhodný druh i pro začínající chovatele


Potrava: směs pro andulky nebo střední papoušky, semena, proso, ovoce a zelenina, zelené krmivo, klásky travin, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 4,0 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.