Neoféma modrohlavá (Neophema splendida)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Neoféma (Neophema)

Anglický název: Splendid Grass Parrakeet

Německý název: Glanzsittich


Délka: 20 cm


Popis: hlava: tyrkysově modrá, vzadu zelená, oči: s hnědou duhovkou, zobák: tmavě šedý, krk a prsa: u samce červené, u samice zelené, břicho: žluté, křídla: zelené, na okraji modré, ocas: modrý se žlutými lemy, nohy: šedohnědé


Výskyt: vnitrozemí jižní Austrálie


Život v přírodě: žije nomádicky v párech nebo malých skupinkách, v suché křovinaté krajině, v porostech akácií, v otevřené travnaté krajině, často i daleko od vody


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 18 dní a opouštějí hnízdo po 4-5 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci, vhodný druh i pro začínající chovatele


Potrava: směs pro andulky nebo střední papoušky, semena, proso, ovoce a zelenina, zelené krmivo, klásky travin, bobule, hmyz a jeho larvy, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 4,0 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.