Neoféma ozdobná (Neophema elegans)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Neoféma (Neophema)

Anglický název: Elegant Grass Parrakeet

Německý název: Schmucksittich


Délka: 22 cm


Popis: hlava: žlutozelená, na čele s tmavě modrým proužkem, oči: s hnědou duhovkou, zobák: tmavě šedý, krk, prsa a břicho: žlutozelené, křídla: žlutozelené, na okraji modré, ocas: modrý se žlutými lemy, nohy: šedohnědé


Výskyt: jihozápadní a jihovýchodní Austrálie, Tasmánie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, občas tvoří i hejna, v suché křovinaté krajině, v otevřené travnaté krajině, blízko pobřeží


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 18 dní a opouštějí hnízdo po 4-5 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci, vhodný druh i pro začínající chovatele


Potrava: směs pro andulky nebo střední papoušky, semena, proso, ovoce a zelenina, zelené krmivo, klásky travin, bobule, hmyz a jeho larvy, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 4,0 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.