Neoféma žlutobřicha (Neophema chrysogaster)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Neoféma (Neophema)

Anglický název: Orange-bellied Parrot

Německý název: Orangebauchsittich


Délka: 20 cm


Popis: hlava: zelená, na čele s modrým proužkem, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedohnědý, krk a prsa: zelené, břicho: žluté s oranžovou skvrnou, křídla: zelené, na okraji modré, ocas: zelený s modrými lemy, nohy: šedé


Výskyt: jihovýchodní Austrálie, Tasmánie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v savanách, v otevřené travnaté krajině, blízko pobřeží


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 3-6 vajec, mláďata se líhnou za 21 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci


Potrava: směs pro andulky nebo střední papoušky, semena, proso, ovoce a zelenina, zelené krmivo, klásky travin, bobule, hmyz a jeho larvy, větvičky k okusování


Hlas: zvukový soubor zde (82 kB)


Velikost kroužku: 4,0 mm


Status: CITES I - kriticky ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.