Papoušek královský (Alisterus scapularis)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Alisterus)

Anglický název: Australian King Parakeet

Německý název: Australischer Königssittich


Délka: 43 cm


Popis: hlava: u samce červená, u samice zelená, oči: se žlutou duhovkou, zobák: u samce červený s černou špičkou, u samice šedý, krk: vzadu s modrým proužkem, prsa: u samce červené, u samice zelené, břicho: červené, křídla: tmavě zelená, u samce se světle zeleným pruhem, ocas: tmavě modrý, nohy: šedé


Výskyt: východní Austrálie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinách, v pralesích, v křovinaté krajině, blízko vodních toků a pobřeží, v zahradách a parcích


Hnízdění: od září do ledna, v dutinách stromů, samice snáší 4-6 vajec, mláďata se líhnou za 20 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, zahradní a divoké plody, ořechy, piškoty, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 7,5 mm


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.