Papoušek mnohobarvý (Psephotus varius)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Psephotus)

Anglický název: Mulga Parrot

Německý název: Vielfarbensittich


Délka: 27 cm


Popis: hlava: zelená, na čele žlutou skvrnou, u samce vzadu s červenou skvrnou, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedý, krk a prsa: zelené, břicho: žluté nebo červené, křídla: zelená, na okraji tmavě modrá, ocas: tmavě modrý, nohy: šedohnědé


Výskyt: jižní Austrálie


Život v přírodě: žije nomádický v párech nebo malých skupinkách, v suché, travnaté krajině, v lesích


Hnízdění: od července do prosince, v dutinách stromů, samice snáší 4-7 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo po 30 dnech


Chov: ve voliéře nebo velké kleci


Potrava: směs pro andulky, semena, obilné klásky, proso, oves, ovoce a zelenina, bobule, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 4,5 mm


Délka života: cca. 20 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.