Papoušek nádherný (Polytelis swainsonii)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Polytelis)

Anglický název: Superb Parrot, Barraband Parakeet

Německý název: Schildsittich, Barrabandsittich


Délka: 40 cm


Popis: hlava: zelená, u samce na čele a na tvářích se žlutou skvrnou, oči: se žlutou duhovkou, zobák: oranžovčervený, krk a prsa: u samce s červeným proužkem, u samice šedozelené, břicho, křídla a ocas: zelená, nohy: šedé


Výskyt: vnitrozemí Austrálie


Život v přírodě: tvoří hejna, žije nomádicky v lesích, v blízkosti vodních toků


Hnízdění: od září do prosince, v dutinách stromů, samice snáší 4-6 vajec, mláďata se líhnou za 19-20 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro velké papoušky, semena, obilné klásky, ovoce a zelenina, zelené krmivo, piškoty, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 6,5 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.