Papoušek vějířový (Deroptyus accipitrinus)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Deroptyus)

Anglický název: Red-fan Parrot, Hawk-headed Parrot

Německý název: Fächerpapagei


Délka: 33 cm


Popis: hlava: čelo a přední část temene bílé, kolem očí tmavě hnědé, pera na tvářích hnědá s bílými středy, oči: se žlutou duhovkou, zobák: tmavě šedý, krk, prsa, břicho: červené s výraznými modrými lemy, ocas a křídla: zelené, nohy: šedé


Výskyt: Amazonie, Guayana, Kolumbie, Peru


Život v přírodě: žije v malých skupinkách, v lesích a savanových lesích


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-4 vejce, mláďata se líhnou za 26 dní a opouštějí hnízdo po 9 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: plody palem, ovoce, bobule, semeny, ořechy, listy


Velikost kroužku: 8,5 mm


Délka života: cca. 40 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.