Papoušek žako (Psittacus erithacus)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Psittacus)

Anglický název: Grey Parrot

Německý název: Graupapagei


Délka: 32,5 cm


Popis: hlava: šedá, kolem očí bílá, oči: se žlutou duhovkou, zobák: černý, krk, prsa, břicho a křídla: šedé, ocas: červený nohy: tmavě šedé


Výskyt: střední Afrika, Tanzánie


Život v přírodě: žije sám, v párech nebo malých skupinkách, v savanách, v lesích, v otevřené krajině


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou za 30 dní a opouštějí hnízdo za 11-12 týdnů


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, tvaroh, vařené maso, kompoty, větvičky k okusování


Hlas: zvukový soubor zde (183 kB)


Velikost kroužku: 11,0 mm


Délka života: cca. 50 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.