Papoušek zemní (Pezoporus wallicus)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Papoušek (Pezoporus)

Anglický název: Ground Parrot

Německý název: Erdsittich


Délka: 30 cm


Popis: hlava: hnědozelená, na čele s červeným páskem oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedý, krk, prsa, břicho, křídla a ocas: hnědozelené, nohy: šedé


Výskyt: pobřeží západní Austrálie, Tasmánie


Život v přírodě: žije sám nebo v párech, v otevřené travnaté a křovinaté krajině, v blízkosti pobřeží


Hnízdění: od září do prosince, v křoví nebo mezi kořeny stromů, samice snáší 3-4 vajec, více o jeho hnízdění není známo


Chov: jeho soukromý chov v současné době není možný


Potrava: semena, ovoce a zelenina, listy, zemní kořínky


Hlas: zvukový soubor zde (59 kB)


Velikost kroužku: 4,5 mm


Status: CITES I - kriticky ohrožený druh


Zajímavosti: Papoušek zemní je jedním z mála druhů papoušků, které žijí na zemi. Přestože jeho zbarvení je podobné kakapovi sovímu, jedná se původně o druh rozely. Umí dobře létat, což ale většinou dělá jen ráno a večer, a díky svým dlouhým nohám i velmi rychle běhat. Většinou je aktivní v noci, je velmi plachý a pozorovat ho není snadné. Proto je o něm jen málo známé. Jedna zvláštnost tohoto druhu je, že zatímco na hnízdě sedí jen samice, mláďata krmí jen samec.

Největší populace se nachází v národních parcích Fitzgerald River National Park a Cape Arid National Park. V důsledků požárů, zmenšování životního prostoru a rozmnožování jeho nepřátel (kočky, lišky) se tento papoušek dostal na seznam silně ohrožených druhů.



Design downloaded from free website templates.