Rozela černohlavá (Platycercus venustus)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Rozela (Platycercus)

Anglický název: Northern Rosella

Německý název: Brownsittich


Délka: 28 cm


Popis: hlava: černá s bílou skvrnou na tvářích, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, prsa a břicho: žluté, křídla: žlutá s černými vlnami, na okraji modrá, ocas: modrý, na spodní straně červený, nohy: šedé


Výskyt: severní a severozápadní Austrálie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v lesích, v suchých savanových pororstech, blízko vodních toků


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-4 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele


Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 5,0 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.