Rozela penant (Platycercus elegans)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Rozela (Platycercus)

Anglický název: Crimson Rosella

Německý název: Pennantsittich


Délka: 33 - 36 cm


Popis: hlava: červená s modrou skvrnou na tvářích, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, prsa a břicho: červené, křídla: červená s černými vlnami, na okraji modrá, ocas: modrý nohy: šedé


Výskyt: východní a jihovýchodní pobřeží Austrálie, byla vysazena na Novém Zélandě a ostrově Norfolk


Život v přírodě: žije nomádicky v párech nebo malých skupinkách, v nadmořských výškách do 1900 metrů, na pobřeží, v parcích, v zahradách


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 5-8 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo 35 dnů po vylíhnutí


Chov: jen pro velké voliéry


Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 6,0 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.