Rozela pestrá (Platycercus eximius)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Rozela (Platycercus)

Anglický název: Eastern Rosella

Německý název: Rosellasittich, Prachtrosella


Délka: 30 cm


Popis: hlava: červená s bílou skvrnou na tvářích, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, krk a prsa: červené, břicho: žlutozelené, křídla: červená a žlutá s černými vlnami, na okraji modrá, ocas: modrý nohy: šedé


Výskyt: jihovýchodní Austrálie a Tasmánie, byla vysazena na Novém Zélandě


Život v přírodě: žije nomádicky v párech nebo malých skupinkách, v otevřené krajině, v nadmořských výškách kolem 1250 metrů, na pobřeží, v parcích, v zahradách


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 5-8 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo 35 dnů po vylíhnutí


Chov: vhodný i pro začátečníky, jen pro velké voliéry


Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 5,5 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.