Rozela slámožlutá (Platycercus flaveolus)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Rozela (Platycercus)

Anglický název: Yellow Rosella

Německý název: Strohsittich


Délka: 34 cm


Popis: hlava: žlutá s modrou skvrnou na tvářích, čelo oranžově červené, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, prsa a břicho: žluté, křídla: žlutá s černými vlnami, na okraji modrá, ocas: modrý nohy: šedé


Výskyt: jihovýchodní Austrálie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v lesích, v bízkosti vodích toků, v savanách


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 22 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry


Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 6,0 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.