Rozela žlutolící (Platycercus icterotis)


Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)

Rod: Rozela (Platycercus)

Anglický název: Western Rosella
Německý název: Stanleysittich, Gelbwangensittich, Gelbwangenrosella


Délka: 26 cm


Popis: hlava: červená se žlutou skvrnou na tvářích, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, prsa a břicho: červené, křídla a ocas: modrozelené, nohy: šedé


Výskyt: jihozápadní Austrálie


Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v lesích, v travnatých savanách, blízko vodních toků, na farmách


Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 3-7 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech


Chov: jen pro velké voliéry


Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování


Velikost kroužku: 5,0 mm


Délka života: cca. 25 let


Status: CITES II - silně ohrožený druh



Design downloaded from free website templates.